Leylandii-haag uit de gratie!

Geachte tuinliefhebber,

Ongeveer dertig jaar geleden werd een zeer snelgroeiende haagconifeer geïntroduceerd, de Cupressocyparis (x) leylandii. Deze haagconifeer die per jaar meer dan vijftig centimeter kon groeien werd snel de meest gevraagde haagconifeer in ons land. Menig tuin in binnen- en buitenland werd omheind met Leylandii-coniferen. De Leylandii bleek al die jaren behoorlijk sterk en slechts incidenteel werden bruine Leylandii-hagen gezien. Vooral topmijt en een moeilijk te bestrijden schimmel die taksterfte veroorzaakt konden de Leylandii-hagen aantasten. Met tijdige bestrijding van deze aantastingen was in de meeste gevallen de haag nog te redden.

Nu is helaas de situatie duidelijk anders. De Leylandii-hagen zijn ten dode opgeschreven!!! Overal in ons land zie je jonge en oude Leylandii-hagen binnen enkele maanden bruin verkleuren en onherstelbaar ziek worden. Oorzaak van deze dodelijke aantasting zijn drie moeilijk te bestrijden schimmels die een vorm van kanker bij de Leylandii veroorzaken, waardoor deze planten onvoorstelbaar snel dood gaan. De ziekte is weinig selectief en niet alleen jonge kwetsbare planten maar ook de soms meer dan 25 jaar oude hagen worden aangetast en sterven af.

Veelal begint de ziekte met het zichtbaar worden van bruine plekken. Deze groeien snel uit tot volledige bruine stukken en ten slotte wordt de gehele haag aangetast en kleur deze bruin. Helaas zijn de ziekteveroorzakende schimmels niet te bestrijden en lijkt het aanplanten van Leylandii-hagen niet langer aan te bevelen.

Hoewel dit ziektebeeld in heel Nederland onmiskenbaar zichtbaar is, verbaast het De Plantenmarkt dat er nog steeds collega tuincentra zijn die Cupressocyparis (x) leylandii aan de consumenten als de meest geschikte haag aanbieden. Wij adviseren u dringend voor het aanplanten van hagen niet meer de leylandii te kiezen.

Er zijn gelukkig voldoende alternatieven, zoals hagen van vervangende plantensoorten: Ligustrum (Liguster), Fagus sylvatica (Beukhaag), Carpinus betulus (Haagbeuk), Thuja occidentalis soorten, Thuja smaragd, Ilex soorten (hulst), Prunus (laurier) etc. De Plantenmarkt wil u graag adviseren over de meest geschikte aanplant van hagen.

LET OP, ook bij deze plantensoorten moet u altijd de conditie van de haag goed in de gaten blijven houden. Schimmels en ongedierte (mijten, luis etc) kunnen te allen tijde uw haag aantasten en alleen als u deze ziekteveroorzakers tijdig en met de juiste middelen bestrijdt is uw haag in een goede conditie te houden.Vraag onze medewerkers vrijblijvend om advies.

Het zal u duidelijk zijn dat de Leylandii-haag bij De Plantenmarkt uit de gratie is geraakt. Wij zullen deze plant als haagconifeer uit het assortiment verwijderen, want planten verkopen die weinig kans op overleven hebben lijkt ons niet juist. Graag bieden wij u andere haagplanten als goed alternatief aan.

Met vriendelijke groet,
De Plantenmarkt.


Terug naar de vorige pagina