Tuinplant van de Maand April 2017

Clematis

Deze rijke tuinbloeier legt de lat graag hoog. Groen in de winter en een overvloed aan bloemen in de vorstvrije maanden: Clematis is een makkelijke plant die zich al snel om je groene hart wikkelt.

In de zomer trakteert Clematis je op weelderige bloemengordijnen, in de winter heb je met de bladhoudende soorten altijd nog groen blad in je tuin. Deze geliefde klimplant doet het goed in de tuin of op het balkon en is een zelfredzaam type.

De houtige bladranken zoeken zelf naar houvast, winden zich makkelijk ergens omheen en klimmen zo vlot omhoog of langs een boog, pergola of andere vorm.

De bloemen zijn adembenemend en gaan van kleine, lieflijke witroze bloemetjes tot joekels van wel 24 cm doorsnee.
Aan keuze in kleur ook geen gebrek, het gaat want heel zachtroze via roze, lila en paars tot blauw en purper. En de bloemen zijn zowel verkrijgbaar in beeldige eenvoud (vier bloemblaadjes rond een geel hartje) als in dubbele showstoppers in verschillende kleuren met franjes in het midden.

Gematigd type

Clematis is een wat kruidachtige klimplant uit de ranonkelfamilie en groeit zowel op noordelijk als zuidelijk halfrond in gematigde streken. Vermoedelijk groeiden de eerste wilde soorten in China. Van daaruit bereikten ze in de 17de eeuw Japan om een eeuw later het westen te veroveren. Er zijn honderden soorten, waarvan de blauwe Clematis x jackmanii al sinds 1862 een vaste bewoner van Europese tuinen is. Dit is een van de oerplanten waar vele nieuwe variëteiten uit zijn gekweekt.

Door vroege en late bloeiers bij elkaar te zetten, heb je van de vroege lente tot en met het najaar bloemen. Jonge clematissen zijn vrij kwetsbaar, de planten met al wat levenservaring kunnen heel wat hebben.

Trivia

1) De Latijnse naam Clematis is afgeleid van het Grieks 'clématis' dat rankende of klimmende plant betekent.

2) Clematis zit in de beroemde Bach Rescue Remedy, de druppels tegen acute stress.

3) De plant staat symbool voor ambitie en zelfbewustheid, voor streven naar het hoogste.

Verzorging

• Kies een plek waar de plant de hoogte in kan, met houvast (raamwerk, touwtje, ijzerdraad, hek) om zich omheen te wikkelen.

• Het groen en de bloemen kunnen volle zon hebben, maar de wortels van Clematis houden van koelte. Zet voor de klimplant een struik die schaduw biedt of dek de voet af met stenen of een paar dakpannen.

• Clematis een stevige drinker, laat de aarde nooit uitdrogen.

• Tijdens de groeiperiode van maart tot mei extra voeding geven, tijdens de bloei niet bijvoeden.

• Snoeien na de bloei (check even per soort wat het ideale moment is).

• Clematis is goed winterhard.

 

Terug naar de hoofdpagina