Tuinplant van de Maand April 2020

Lavendel zorgt voor ontspannende geuren & kleuren

Vakantie! Een lekker Frans zonnetje en eindeloos golvende paarsblauwe lavendelvelden. Een plaatje om te zien en dan die heerlijk ontspannende geur… Wist jij dat deze Franse zonaanbidder zich ook op z’n gemak voelt in jouw tuin? Lavendel is een makkelijke plant waar je van alles mee kunt. Hij doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. En, leuk voor je kinderen: vlinders zijn er dol op. April is de beste maand om je lavendel te snoeien.

Lavendel is niet alleen een makkelijke tuinplant met een fantastische kleur, het is ook een veelzijdige plant. Lavendel doet het namelijk goed als balkonplant in een pot, als struik in de tuin, maar ook als haag. Zelfs na de bloei heb je er veel aan. Je kunt de heerlijke, rustgevende lavendelgeur in huis gebruiken, de etherische olie van lavendel als huismiddeltje gebruiken voor allerlei kwalen en je bloemenoogst in de keuken toepassen. Internet staat bol van de recepten met lavendel. Deze plant is dus echt van alle markten thuis.

Relaxen met een Franse zonaanbidder
Mooie kleuren & rustgevende geuren: lavendel maakt het je graag naar de zin in een pot op je balkon of in de volle grond. Zorg wel voor een lichte plek, want deze zonaanbidder gedijt goed bij UV-stralen.

Leve de lavendel
De plant doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. Niet alleen wij zijn fan, ook vlinders zijn dol op de nectar en de blauwige bloemen. Bovendien heb jij ook na de bloei nog plezier van je lavendel, want van de afgeknipte bloempjes kun je geurbuiltjes maken.
Standplaats van lavendel
Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. Alle lavendelsoorten zijn trouwens bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien.

Lavendel snoeien voor groei
Lavendel is zo’n makkelijke plant dat onderhoud eigenlijk alleen bestaat uit snoeien. Jonge planten top je regelmatig, daarmee stimuleer je de aanwas van nieuwe scheuten.
Lentesnoei doe je begin april zodra er wat groei zichtbaar is. Je snoeit de plant ongeveer een derde deel terug, maar nooit verder dan de hoogte van de nieuwe, groene scheuten. Dit voorkomt dat de lavendelplant van binnen vochtig blijft en scheutjes afsterven. Groei door snoei dus!
Uiterlijk eind september geef je lavendel een ‘s zomerse knipbeurt. Dat bevordert de vorming van verse scheuten waarop de plant in het volgende jaar weer verder groeit.

Terug naar de hoofdpagina