GENTIAAN

Tuinplant van de Maand Augustus 2017

Blauw de schoonheid van de bergen thuis op je terras.

Als late bloeier geeft gentiaan tot diep in de herfstkleur aan je tuin en het is nog een makkelijke gast ook: het liefst wordt Mr. Blue met rust gelaten.
Deze rots in de branding gedijt het beste bij liefdevolle verwaarlozing en is dus ook geschikt voor personen met semi-groene vingers. De Gentiaan valt bovendien op door z’n blauwe bloemetjes en voorliefde voor volle zon.


Gentiaan (officieel Gentiana) staat bekend om de diepblauwe, trompetvormige bloemen en smalle groene blaadjes. Er zijn ook witte, roze en gele gentianen, maar blauw komt het meest voor en is ook het beroemdst: schilders zijn er al eeuwen lyrisch over. Het is een sterk plantje dat 10-30 cm hoog wordt en het meest gedijt in een uitdagende omgeving, zoals een rotstuin of zanderige, grove grond. Hoe meer je hem verwent met fijne grond en voeding, hoe meer de plant gaat kwakkelen. Liefdevol verwaarlozen is dus het devies.

 

Weersvoorspeller

Gentiaan komt uit de gelijknamige familie en telt zo'n 400 soorten. De plant komt vooral voor in de gematigde bergstreken van Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Vroeger lazen bergbewoners eraan af of het een strenge winter zou worden: hoe langer gentiaan doorbloeide, hoe langer en strenger de winter zich zou uitstrekken in het nieuwe jaar.

Trivia

• De naam is een eerbetoon aan koning Gentius van Illyrië (het huidige Albanië, hij leefde van 180-68 voor Christus) die de geneeskrachtige eigenschappen van de plant zou hebben ontdekt.

• Gentiaan wordt al eeuwen gebruikt voor de bereiding van likeur, bittertjes en vele kruidengeneesmiddelen.

• De bloem was favoriet bij dichters Emily Dickinson en DH Lawrence die er beiden prachtige poëzie over schreven.

Verzorging

• Gentiaan staat het liefst in de volle zon, maar kan ook halfschaduw hebben.

• Deze tuinbloeier heeft graag humusrijke, goed doorlatende grove grond.

• Gentiaan heeft een hekel aan verhuizen, kies meteen een vaste plek en meng desnoods ter plekke wat steenslag door de grond.

• Voeding is niet nodig, een beetje oude potgrond rond de voet volstaat.

• Gentiaan is winterhard.

Meer informatie over de Gentiaan en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Terug naar de hoofdpagina