DWERGCIPRES

Altijd kleurrijke, rijzige tuinverrassing

Blauwgrijs, jade met goudkleurige groeipunten, groen in vele schakeringen en ook nog grillig gevormd blad. Het maakt dwergcipres tot een fraaie tuinverschijning, het hele jaar door.

 

Grote dwerg?
Dwergcipres (de officiële naam is Chamaecyparis) is een wat misleidende naam, want deze conifeer kan behoorlijk hoog worden. Hij groeit in de vorm van een vrij smalle zuil en heeft afstaande, opgaande takken met zachte waaiervormige uiteinden in groen, blauwgrijs of geelgroen. Bij jonge planten bestaat het groen uit zachte naaldjes, bij oudere planten uit groene schubben. De kegels zijn in dit geval zo groot als erwten. Sommige soorten blijven klein (zo'n 20-30 cm), maar er zijn ook soorten die meer dan 10 meter worden. Dwergcipres is solo een blikvanger en in het gelid een mooie haag. In beide gevallen heb je er zomer en winter een ‘altijd groen’ element aan in je tuin.

  Oerkracht
Dwergcipres komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Taiwan, Formosa en Japan en kan heel oud worden, tot wel 200 jaar. De plant behoort tot de coniferenfamilie en bestaat al sinds de oertijd, er zijn op meerdere plekken fossiele resten van gevonden. Het is de meest gekweekte én geplante plant in Europa en er zijn vele kweekvormen van verkrijgbaar, van bodembedekker tot piramide, bol of dwergcipres op stam.

 

  In het bezit van oerkracht

Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden. Laurier behoort al heel lang tot het ecosysteem van de aarde. Van zijn voorgangers zijn resten gevonden in grondlagen die 5,3 miljard jaar oud zijn.
  Trivia

• Dwergcipres' officiële naam Chamaecyparis is afgeleid van het Griekse 'khamai' wat zoveel wil zeggen als 'op de grond' en 'kuparissos' wat 'cipres' betekent.
• De hoogst bekende dwergcipres is meer dan 80 meter en er zijn soorten met een stamomtrek van wel 11 meter.
• Het hout is licht geurend en zeer waardevol, in Japan wordt het gebruikt om tempels van te bouwen

 

 
Verzorgingstips

• Dwergcipres kan zowel in de zon als in de schaduw staan.
• De plant houdt van stevige grond die goed vocht vasthoudt.
• Laat de grond niet uitdrogen, dwergcipres herstelt hier slecht van.
• In het voorjaar bijmesten met coniferenvoeding.
• Desgewenst snoeien rond de langste dag in juni en nog een keer eind september.
 

 

Terug naar de hoofdpagina