LAURIER

Het hele jaar door uitzicht op de Mediterranée

Deze heester met mooi donkergroen blad en witte bloemtrossen geeft twaalf maanden per jaar een zuidelijk tintje aan je tuin of balkon.

 

Altijd groen en mooi

Glanzend groen, statig van vorm. Laurus nobilis is beter bekend als laurier en doet zijn naam eer aan. Deze van oorsprong mediterrane wintergroene heester brengt rust en koelte in de tuin. Het is een ideale plant voor een afscheidingshaag in de volle grond. Daarnaast zijn de planten verkrijgbaar in mooie vormen. Dit zijn echte blikvangers in potten en bakken op een terras of balkon. Laurier leent zich goed voor creatieve invallen en kan worden geknipt tot bol, kegel, blok of boom-met-stam. Toch zit de grootste schoonheid in de natuurlijke struikvorm. Als je die groene weelde af en toe een beetje terugsnoeit, heb je er een groene vriend voor het leven aan.

    Laurier kan wel 100 jaar worden!

Laurier bloeit met witte bloemen die als schermen in de bladoksels verschijnen en later ovale bessen worden. De houtachtige struik kan goed geleid en gesnoeid worden. Laat je hem met rust, dan wordt het een volle, stoere schoonheid. Het sterkste punt van deze plant zijn de bladeren. Ze zijn prachtig ovaal en donkergroen met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is. In de tuin is het een echte doorzetter. Onder ideale omstandigheden kan laurier wel honderd jaar worden.
 


  In het bezit van oerkracht

Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden. Laurier behoort al heel lang tot het ecosysteem van de aarde. Van zijn voorgangers zijn resten gevonden in grondlagen die 5,3 miljard jaar oud zijn.
  Trivia

• Laurier staat symbool voor victorie en overwinning. Helden kregen vroeger een lauwerkrans, gemaakt van laurierblad.
• Titels als baccalaureaat en poet laureaat zijn afgeleid van de symboliek van laurier.
• 'Op zijn lauweren rusten' wil zoveel zeggen als genieten en de luxe hebben om niets te doen. Wordt ook wel ironisch gebruikt tegen personen die wel eens wat meer zouden mogen aanpakken.
• Laurierblad geeft een heerlijke smaak af aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Voor het serveren wordt het blad altijd eerst uit de pan gevist (het blijft hard en niet lekker om op te eten).
• Het blad maakt deel uit van het klassieke 'bouquet garni', een kruidentuiltje van 2 takjes peterselie,1 takje tijm en 1 laurierblad.
• Laurier wordt gebruikt in middeltjes tegen luchtweginfecties, aften en keelpijn.
• In massageolie werkt laurier heilzaam op reumatische aandoeningen, als aromatherapie bij oorpijn.
• Muizen houden niet van de geur van laurier. Wie last heeft van deze dieren, strooit laurierbladeren in de provisiekast.


 
Verzorgingstips

• Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw.
• Slap jong blad duidt op te weinig water. Na extra gieten trekt laurier dan snel weer bij. Staat de plant in een pot, voorkom dan wel een voetbad.
• Krijgt laurier teveel water, dan geeft hij dit zelf aan met gele bladeren. Kluit goed laten indrogen en daarna pas weer water geven.
• In de maanden van mei tot juli bijmesten om laurier te laten bijtanken van de voorjaarsgroei. Daarna niet meer, de plant gaat anders met teveel groeikracht de winter in en kan daaraan bezwijken.
• In juni bijsnoeien en in model knippen met een scherpe, schone snoeischaar. Snoei altijd de takken, niet het blad. Laurier vervolgens pas in december weer terug snoeien.
• Bij vijf of meer graden vorst verkast laurier als kuipplant het beste naar een koele donkere plek, zoals een schuur. Met zeer weinig water laten rusten, in de lente langzaam weer aan water en licht laten wennen.
• In de volle grond overleeft laurier de matige winters (tot min 10°C) in Europa over het algemeen goed.
• Laurier wordt niet graag verpot: eens in de drie tot vijf jaar is meer dan genoeg.
 
 

 

Terug naar de hoofdpagina