Tuinplant van de Maand Februari 2018

WILG

De Salix (wilg) is een welkome aanwinst voor een tuin of terras. Knotwilg, treurwilg, kronkelwilg: je kent waarschijnlijk meer wilgen dan je denkt. De takken kunnen omhoog reiken, maar ook laag naar beneden hangen. Eerst komen er zachte zilverwitte katjes aan (dat is de bloeivorm van de Salix), later verschijnen de groene blaadjes en in de winter zijn de stengels fraai okerkleurig. De Salix voor in de tuin is de miniversie van de grote knot- en treurwilgen die parken, oevers en wegen sieren.

De wilg is is een bladverliezende boom of struik, die in het voorjaar katjes vormt. Meestal zijn wilgenstruikjes op een hoog stammetje geënt, zodat ze een mooie combinatiemogelijkheid geven met kleurrijke onderbeplanting. Zo wordt de Salix met bijvoorbeeld Primula, violen of narcissen al snel een vrolijke lenteplek in de tuin of op het terras.

Sommige wilgen krijgen in de winter okerkleurig blad, of hebben krullende takken. De aantrekkingskracht zit in de twijgen met katjes, het blad ontwikkelt zich pas later. Zo is er altijd een wilg waar jij voor valt.De wilg is van origine een snelgroeiende boom. Als je een kleinere tuin hebt is het een aanrader te kiezen voor een compacter soort, zoals bijvoorbeeld:

• De bekendste in het assortiment mini-wilgenboompjes is de Salix caprea 'Kilmarnock', de kleine slanke treurwaterwilg. Deze wordt aangeboden met hoge stammetjes die variëren van enkele decimeters tot enkele meters, waaraan de twijgen met katjes naar beneden hangen.

• Soorten die juist om hun bladkleur worden verkocht, zijn de zogenoemde Japanse of bonte wilgen, Salix 'Flamingo' en Salix integra 'Hakuro-nishiki', die allebei kleine oranjeroze blaadjes bieden.

Ook bekend is de kronkelwilg: Salix matsudana 'Tortuosa'. De snoeitakken van deze wilg doen het bovendien leuk als Paasdecoratie.

• Andere 'stamwilgjes' die als dwergsoort worden aangeboden zijn arbuscula, helvetica en subopposita en cultivars als ‘Yalta’, ‘Iona’, ‘Voorthuizen’.

HERKOMST

De Salix is een klassieker uit de lage landen die zich makkelijk heeft verspreid over de koelere delen van West-Europa. Er zijn zo'n 400 soorten. De plant is winterhard en dol op vochtige grond en veel licht. Het zijn typische pioniersplanten, die vooral ontkiemen op de grens van water en land. Mensen hebben al eeuwenlang plezier van deze wilgen: het buigzame hout wordt nog altijd gebruikt voor manden en ander vlechtwerk en in de bast zit een pijnstillende stof.
In Nederland en België zijn rijen knotwilgen langs een sloot een bekend gezicht.

Hier let u op bij de inkoop

Potmaat en stamlengte van de Salix moeten met elkaar in verhouding zijn en de ent moet goed vastzitten aan de stam. Goed opletten dat de Salix niet verdroogt, de plant heeft veel water nodig.

TRIVIA

• Wilgenbast werd vroeger gebruikt tegen reumatiek en jicht. De bast bevat namelijk salicine, het hoofdbestanddeel van aspirine. Door op een stukje bast te kauwen, kon je de pijn verlichten.

• Knotwilgen bieden door hun dichte kruin en hun vaak holle stam ideale nest- en schuilmogelijkheden voor vogels, marters, vleermuizen en insecten. Om die nesten niet te verstoren, is het belangrijk om de knotwilg in de winter te snoeien.

• Volgens het bijgeloof zou de wilg een sterke magische lading hebben. Bij de Germanen was de boom een symbool van de dood. Heksen zouden in de kruinen van de wilgen rusten. Vroeger maakte men daarom fluitjes van wilgenhout om heksen en duivels te verjagen. Een voodoo-gebruik is een knoop leggen in een wilgentak. Daarmee zou je iemand op afstand in het nauw kunnen drijven.

• Vanwege zijn welige groei staat de wilg symbool voor vruchtbaarheid. De treurwilg is het symbool voor een ongelukkige liefde, de dood en het dodenrijk.

Verzorgingstips:

• De wilg houdt van lekker veel water.

• De Salix kan zowel in volle zon als schaduw staan.

• Als oeverplant heeft de Salix graag altijd lichtvochtige grond.

• Snoeien eventueel na de bloei in juni, de bonte Salix-soorten snoeien in juni en september.

• Wilgen zijn niet ingewikkeld als het gaat om de grondsoort waarin ze wortelen.

Terug naar de hoofdpagina