Tuinplant van de Maand Februari 2020

Tropische verrassing in een winterhard jasje
De naam camelia zegt je misschien niks, maar toch kennen we deze plant allemaal. Er is zelfs een wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Dat zijn de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, de theeplant. Een ander familielid, de Camellia japonica – ook wel camelia of Japanse Roos genoemd – is een populaire tuinplant met een glanzend groen blad in de winter. Wat deze plant met zijn tropische uiterlijk zo bijzonder maakt, is dat het een winterbloeier is.

Camelia’s zijn groenblijvende, langbloeiende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De roosachtige bloemen zijn schitterend, groot en opvallend, soms wel 12 centimeter in doorsnee. De kleur varieert meestal van wit tot paars en rood. De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ bijvoorbeeld heeft grote, goed gevulde, helderrode bloemen. Veel cameliasoorten bloeien langdurig van februari tot mei, maar er zijn ook winterharde herfstbloeiers: de geurende, dubbelbloemige roze Camellia 'Ashton's Ballet' heeft haar bloeiperiode in oktober tot december. De helderroze grootbloemige Camellia 'Sugar’ bloeit van november tot in januari.Verzorging
De camelia groeit lekker langzaam, zo’n 15-20 centimeter per jaar. Beperk de snoei, na de bloei, tot enkele uitstekende takken en laat de plant verder met rust. Hou in de zomer de aarde vochtig. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien. Gebruik hiervoor geen kraanwater, maar regenwater of ontkalkt water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers.
De tuinplant houdt niet van koude wind en kan vorstschade oplopen bij aanhoudende matige of strenge vorst. Dek de camelia dan af met ademend materiaal.

Extra bloemenboost in je tuin: plant bij camelia wat longkruid, kerstroos of sneeuwklokjes. Die bloeien tegelijkertijd!


TIPS

Leuk om te weten

• Er bestaan zo’n tachtig soorten camelia, allemaal afkomstig uit het Verre Oosten.
• Camelia kleurt je tuin, balkon of terras al vroeg in het jaar terwijl de meeste planten en bomen dan nog bezig zijn om in het blad te komen.
• Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk voor de camelia. Deze groenblijvende balkonplant moet zelfs eerst vorstprikkels krijgen voordat ze weer als een van de eerste tuinbloemen in het vroege voorjaar kan bloeien.

Terug naar de hoofdpagina