Tuinplant van de maand Juli 2018

ZOMERBLOEIENDE VASTE PLANTEN

Echinacea of Zonnehoed

Spectaculaire bloemen met een hoog hart

Kleurrijk en sierlijk zindert hij in de zon: bloeit de statige zonnehoed, dan weet je dat het hoogzomer is.

Het hart van de zonnehoed (officieel Echinacea) is spectaculair en lijkt zich tijdens de bloei vanuit de bloem te verheffen.

Zonnehoed

Omdat de bloemblaadjes een beetje hangen lijkt het zo net een zonnehoed.
Het betreft een kruidachtige plant uit de asterfamilie met lange, elegante stengels. Zonnehoed is een makkelijke plant, kan goed tegen een beetje droogte en wordt gemiddeld 90 cm.

Prachtig vlinderbuffet
De oervorm is de Echinacea purpurea die zijn naam dankt aan de purperkleurige bloemblaadjes. Door veredeling is er nu veel meer keuze, van zacht geel tot paars, van zalm tot wit en van oranje tot groen. Zelfs in bloemvorm komt er steeds meer variatie van enkelbloemig tot en met gevulde harten. De bloemen zijn ook bijzonder goed als snijbloem te gebruiken en zelfs te drogen. Een zonnehoed produceert een fijne honinggeur die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt.

Kleine Plant op de Prairie

Oorspronkelijk komt de zonnehoed uit Noord-Amerika waar hij op de droge prairies van de zuidelijke staten groeide en later ook voorkwam in de loofbossen in het westen en midden van de Verenigde Staten. Indianen gebruikten de plant toen al eeuwenlang als bestrijder van infecties. In de 17de eeuw kwamen met terugkerende emigranten de eerste planten naar Europa. Hier is het een typische borderplant, al zie je hem de laatste jaren ook steeds vaker als kuipplant.
Zonnehoed trivia

• Aan de zonnehoed worden geneeskrachtige krachten toegedicht, vooral bij verkoudheid en griep, maar doorslaggevend wetenschappelijk bewijs is hier niet voor.
• De naam 'Echinacea' komt van het Latijnse woord 'ekhinos' en betekent 'egel', het verwijst naar het sprietige hartje van de bloem.

 

Verzorgingstips:

Kalkrijke, humusrijkegrond die goed doorlatend is, is de beste basis voor een zonnehoed.

• Een zonnehoed houdt van een plek in de volle zon of halfschaduw.

• Het kunnen forse planten worden, gun ze zowel in de volle grond als in potten de ruimte.

• Slakken zijn dol op de zonnehoed, leg dus wat koffiemaalsel rond de voet.

• Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, stopt de plant geen energie in het maken van zaadjes en bloeit hij mooier.

• De zonnehoed is matig winterhard, soms is het handig om de plant af te dekken met blad of stro.

 

Terug naar de hoofdpagina