Tuinplant van de Maand November 2017

Schijnhulst
Wintergroen met heerlijk geurende bloemen

Groen glanzend blad, afkomstig uit Azië met heerlijk geurende bloemetjes: maak kennis met de Schijnhulst. Met deze heester houd je je uitzicht groen, ook als de rest van je tuin steeds een klein beetje kaler wordt.

Groenblijvende tuintopper

Schijnhulst (wetenschappelijke naam: Osmanthus) is een groenblijvende heester die – de naam zegt het al – een beetje op hulst lijkt. Het donkergroene, glanzende blad verkleurt vanaf september naar geel en rood. Het geeft een mooi contrast met de geurende, witte of crèmekleurige bloemetjes die in het voorjaar verschijnen.
Er is ook een soort die in september en oktober bloeit, als dat beter uitkomt in het kleurschema van je tuin. De plant wordt tot 2 meter hoog en is geschikt om solo te laten schitteren of als een haag te planten.
   

Oosterse sfeer

Schijnhulst is lid van de olijffamilie, er zijn ongeveer 30 verschillende variëteiten van bekend.
De plant komt oorspronkelijk uit Azië, waar hij groeit en bloeit in China, Japan en de Himalaya. Er zijn daarnaast een paar soorten die voorkomen in de Kaukasus, Mexico en Noord-Amerika. De wilde soorten kunnen bomen van wel 12 meter worden.
Het verschil met echte hulst zit in de blaadjes: bij hulst zijn ze over de tak verspreid en bij schijnhulst zitten ze pal tegenover elkaar.
Trivia hulst

• De geur van de bloemen van schijnhulst zou kalmerend werken en is populair als ingrediënt in parfums.

• In China worden de bloemetjes van schijnhulst gemengd met zwarte of groene theeblaadjes, de thee zou zorgen voor een betere teint.

• In Azië wordt rijstwijn vaak op smaak gemaakt met de bloemetjes van schijnhulst en traditioneel gedronken tijdens herfstfestivals.


Verzorgingstips

• Schijnhulst gedijt het best in halfschaduw.

• De plant staat bij voorkeur in grond die goed vocht kan vasthouden.

• In het groeiseizoen elke maand wat extra plantenvoeding geven.

• Schijnhulst is matig winterhard, maar kan bij late vorst het best even worden ingepakt, omdat de plant dan al aan het groeien is en extra kwetsbaar is.

 

 

Terug naar de hoofdpagina