Tuinplant van de Maand November 2020

Hulst
Stekelig type met groen glanzende uitstraling

Bij hulst (Ilex) denk je misschien aan Kerstmis, maar dat hoeft dus helemaal niet. Met z'n knalrode bessen en glimmende groene blaadjes geeft deze plant namelijk glans aan alle korter wordende dagen. En mooi meegenomen: hij doet niet moeilijk over een beetje sneeuw of vorst. Wat een held!

Hulst is kerst
Daar kunnen we kort over zijn. Maar hulst is ook: altijd groen blad, knalrode bessen en een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden.
Hulst (Ilex) valt onmiddellijk op door het glimmende of matte getande blad – uitgevoerd in bont en effen groen – met vaak helderrode bessen. Als bladhoudende heester is het een populaire haag of struik, die afhankelijk van de soort tussen de 2 en 25 meter hoog kan worden.
De witte bloemetjes die in mei en juni tevoorschijn komen zijn bescheiden, de bessen die in de herfst verschijnen spectaculair. Wil je veel rode bessen, dan moet je tussen de vrouwelijke exemplaren een mannetje zetten. Heb je een kleine tuin, dan kies je het beste een zelfbestuivende soort.

   

Plant met oude stamboom
Hulst is een geslacht van 400-600 soorten in de Aquifoliaceae familie. De plant groeit in het wild vooral in gebieden met een gematigd of subtropisch klimaat, van hoog in de bergen tot langs de kusten. Zowel in Azië, Europa, Noord-Afrika als in Noord- en Zuid-Amerika komt de struik voor. Hulst behoort al heel lang tot de flora op aarde.

De oervorm van de huidige hulst is zo'n 50 miljoen jaar oud. Trendy Ilex verticillata is een bladverliezende hulstsoort. De bessen blijven aan de takken zitten en vormen mooie herfstdecoraties.


Eeuwenoude naam
De Latijnse naam Ilex is afgeleid van de Quercus ilex, ook bekend als steeneik. Dat is een altijd groene eik, waarvan de blaadjes veel op die van hulst lijken.

De Nederlandse naam hulst stamt uit de Germaanse tijd: holegn (Oud-Engels), houx (Frankisch, hulis/huls (Germaans) zijn verbasterd tot respectievelijk holly, hulst en hülsen.

Hulst speelt in elke Europese cultuur een belangrijke symbolische rol, komt voor op heel oude afbeeldingen en staat als altijd groene plant overal voor hoop en nieuw leven.

Trivia hulst
• De stam van hulst bestaat uit zwaar en hard wit hout, dat vaak wordt gebruikt voor schaakstukken of als inleghout voor meubilair.
• In de Harry Potterfilms is de toverstaf van Harry gemaakt van hulsthout.
• De variant met de scherpe blaadjes en rode bessen wordt sinds de middeleeuwen geassocieerd met de doornenkroon van Jezus Christus in zijn laatste uren.
• In de heraldiek staat het hulstblad voor 'waarheid'.
• Oude druïden geloofden dat hulst beschermend werkte tegen boze geesten en droegen de blaadjes in hun haar en baard.
 
Verzorgingstips

• Hulst staat het liefst in de volle zon tot half schaduw.

• De plant gedijt op elke grondsoort als die maar goed doorlatend is. Zet 'm meteen op de gewenste plaats, hulst heeft een hekel aan verhuizen.

• Struiken snoei je alleen als het nodig is, hagen snoei je het best aan het einde van de zomer.

• Hulst is een trage groeier, maar wel een plant voor het leven die elk jaar mooier wordt.

 

 

Terug naar de hoofdpagina